Steden in Nieuw-Zeeland

Vooropgesteld je komt niet naar Nieuw-Zeeland voor een stedentrip. Het is echter wel de eerste kennismaking met Nieuw-Zeeland. Auckland, Christchurch en Wellington hebben alle drie een internationale luchthaven.

Naast deze drie grotere steden met 100.000+ inwoners kent Nieuw-Zeeland nog veel meer interessante steden.

Ik heb geprobeerd de belangrijkste steden in Nieuw-Zeeland hieronder te beschrijven. De meeste steden hebben een eigen pagina daar kun je terecht voor nog veel meer informatie.

Auckland de grootste stad van Nieuw-Zeeland

Auckland - steden in nieuw-zeeland

Ondanks dat Auckland niet de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is tref je in het vrij compacte centrum wel alle belangrijke banken, verzekeringsmaatschappijen en de rest van de financiële sector aan. Dat maakt van dit grote dorp eigenlijk een compacte stad. Alleen in dit kleine stukje vindt je namelijk de hoogbouw aan.

In Auckland is genoeg te beleven en het is een ideale stad om even bij te komen van je jetlag, na de lange vlucht. Auckland is wel de nummer één van alle steden in Nieuw-Zeeland.

Wellington de Cultuur hoofdstad van Nieuw Zeeland

Wellington - steden in nieuw-zeeland

Niet alleen cultuur trouwens, Wellington is ook de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. In Wellinton wonen ongeveer 400.000 inwoners. Stiekem is het in mijn ogen een dorp. Een echt intiem stadje met leuke hippe kroegen en cafes en verder natuurlijk veel bijzondere musea zoals het Te Papa museum waarbij je een praktische en goede kijk krijgt over de geschiedenis en cultuur van het land.

Christchurch Middelpunt van het Zuider eiland

Christchurch - steden in nieuw-zeeland

Met ruim 330.000 inwoners is Christchurch de grootste stad van het Zuider eiland en de nummer twee van steden in Nieuw-Zeeland. Door de vele Engelse invloeden met de prachtige victoriaanse gevels doet de plaats erg denken aan een Engelse provinciestad.

Helaas zijn veel van de monumentale bezienswaardigheden in de stad tijdens de aardbevingen van 2010 en 2011 verwoest. Zoals de beroemde Kathedraal van Christchurch.

Queenstown – Adrealine hoofdstad

Queenstown- steden in nieuw-zeeland

Mijn eerste kennismaking met Queenstown ligt al weer 25 jaar achter mij. Toch blijft dit één van mijn favoriete steden op de wereld. Gelegen aan één van de mooiste meren (Lake Wakatipu) met de imposante bergkam de Remarkables op de achtergrond maken van dit stadje iets bijzonders.

Dat is ook de drang naar het zoeken van adrealine kicks, want er is geen stad ter wereld waar je kunt: Bungyjumpen, jetboaten, skydiven, catapulten, megawings, ziplines en ga nog maar even door. Neem dus een flesje kryptonite mee want dat ga je echt nodig hebben in Queenstown. Door al deze bijzondere activiteiten is Queenstown wel één van de populairste steden in Nieuw-Zeeland.

Dunedin alsof je even in Schotland bent

Dunedin - steden in nieuw-zeeland

Dunedin werd in 1848 door Schotse kolonisten gesticht. Het is dan ook de Keltische naam voor de hoofdstad van Schotland (Edinburgh) Met 120.000 inwoners is het de tweede stad van het Zuider-eiland. Ongeveer 25.000 inwoners zijn studenten dat maakt de stad extra levendig want er is altijd wel wat te doen. Door de vele studenten is er namelijk een bruisend nachtleven in Dunedin.

Wanaka

Wanaka - steden in nieuw-zeeland

Toen ik voor het eerst in Wanaka aankwam dacht ik: “mooi, maar wat een duf slaapstadje” Wat had ik het mis. Wat ze in Queenstown doen, kunnen ze namelijk in Wanaka ook. Dat doen ze in de meeste gevallen nog beter en goedkoper ook! Dankzij de ligging aan Lake Wanaka is het de plek om te gaan skydiven. Is dat te avontuurlijk? Dan kun je rond Wanaka prachtige (berg)wandelingen maken.

Rotorua een stad met een luchtje

Rotorua - steden in nieuw-zeeland

Op het Noordereiland ligt Rotorua, als je aankomt in het stadje zou je niet zeggen dat hier ongeveer 55.000 mensen wonen. Dat gevoel wordt nog vreemder als je uit je auto stapt. De hele stad stinkt namelijk naar rotte eieren.

Deze zwavellucht komt door de vele geothermische activiteit in de omgeving. Op de gekste plekken komt stoom uit de grond en daar hoort die vieze zwavellucht nu eenmaal bij.

Waarom je dan toch zou overnachten in Rotorua? Deze stad in Nieuw-Zeeland heeft iets bijzonders.

Napier Art deco stadje aan de oostkust

In 1931 verwoeste een aardbeving volgens de geschiedenis boekjes in 2,5 minuut de complete stad Napier. Tijdens de periode van wederopbouw waren de meeste architecten helemaal in de wolken van de Art Deco stijl. Deze werd dan ook maar wat graag doorgevoerd in de woningen en gebouwen in Napier.

Hamilton

Deze stad staat bij de meeste bezoekers van Nieu-Zeeland niet bovenaan het lijstje. Toch is de stad interessant genoeg om even te stoppen. Hamilton wordt ook wel de fonteinenstad genoemd. In de vele parken is overal wel een fontein te vinden. Het hart van de stad wordt gevormd door de Garden Place.