Praktische informatie

Een reis naar Nieuw Zeeland is natuurlijk niet iets wat je ieder jaar doet (als je éénmaal bent geweest wil je waarschijnlijk ieder jaar terug). Een goede voorbereiding van je vakantie is dan ook heel belangrijk en de voorpret is vaak net zo leuk als de reis zelf.

Ik heb wat handige tips en praktische informatie voor een vakantie naar Nieuw-Zeeland verzameld.

Gezond op vakantie naar Nieuw-Zeeland

Een vakantie naar Nieuw-Zeeland is vaak een once-in-a-lifetime belevening. Dan wil je daar ook goed gebruik van maken en optimaal genieten. Ziek zijn tijdens een vakantie is niet leuk en al helemaal niet als dat in Nieuw-Zeeland zo is.

Nieuw zeeland reisgids

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s in Nieuw-Zeeland. Ziektes zoals Malaria komen niet voor in Nieuw-Zeeland. Verder komen er ook geen gevaarlijke dieren voor, het enige spinnetje wat vervelend kan zijn is met uitsterven bedreigd. De kans dat je deze tegenkomt en er ook nog eens door gebeten wordt is dus minimaal.

Het grootste risico zit hem in Nieuw-Zeeland in de activiteiten die je doet. Wandelaars doen er goed aan om zich van tevoren goed te informeren over de weerverwachtingen en altijd goed voorbereid op pad te gaan. Vooral in de bergen kan het weer snel omslaan en de temperaturen in korte tijd snel dalen.

De gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland is hoog aangeschreven, alle grote steden hebben ziekenhuizen en er zijn overal wel doktersposten en apotheken te vinden. Let wel goed op dat je reisverzekering de kosten van een ziekenhuis buiten Europa dekt. Voor de dichtstbijzijnde dokterspost kun je gratis bellen met Healthline. 24/7 staan de verpleegkundigen paraat om jou telefonisch te helpen aan de juiste informatie en de goede verwijzingen.

Water

Kan ik het water in Nieuw-Zeeland gewoon uit de kraan drinken?

Dat is een veel gestelde vraag. In principe is dat antwoord ja. Het water is goed en zuiver. Als het water niet drinkbaar is dan is dat bij de kraan vermeld. Het water uit stromen en beken lijkt schoon, helaas kan het voorkomen dat water is besmet met de Giarda parasiet. Dit water dien je dus eerste koken voor consumptie.

Overal zijn flesjes water te koop. Denk wel aan het milieu en probeer te flesjes waar mogelijk gewoon na te vullen.

Insecten

Op zich valt het wel mee met muggen en andere bijtende en/of stekende beesten in Nieuw-Zeeland. Rondom meren, op het strand en bij open water komen muggen voor en de ultra irritante en mega vervelende sandflies. Deze minuscuul kleine vliegende etterbakjes hebben het voornamelijk op je voeten en enkels voorzien. De jeuk kan soms ondragelijk worden. Gebruik in de aanwezigheid van Sandflies een anti-insecten middel met DEET. Wees er wel spaarzaam mee DEET is namelijk niet heel erg gezond.

Medicijnen

Neem je vanuit Nederland medicatie mee naar Nieuw-Zeeland? Zorg dan dat je dan een Engelse brief van je huisarts meekrijgt. Neem de medicatie alleen mee in de originele verpakking. Gebruik je spuiten met naalden zorg dan dat je dan een recept in het Engels meekrijgt.

Mocht je in Nieuw-Zeeland medicatie nodig hebben dan kun je terecht bij een Chemist of Pharmacies. Hier kun je zonder recept terecht voor pijnstillers en andere gebruikelijke medicijnen die je in Nederland ook zonder recept krijgt.

Zonnebrand

De zon in Nieuw-Zeeland is vooral tijdens de zomermaanden erg fel en kan al snel leiden tot verbranding. De ozonlaag boven Nieuw-Zeeland heeft al de nodige schade opgelopen en daarom is het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge factor zeker aan te raden. Zonnebrandcrème is in Nieuw-Zeeland zeer betaalbaar. Blijf echter weg bij de goedkope merken en huismerken van de supermarkten. De uitwerking van deze crèmes is gelijk aan dat van latex muurverf.

Vaccinaties

Voor Nieuw-Zeeland zijn vaccinaties niet nodig, het is een veilig land. In principe ben je als kind al voorzien van de juiste inentingen tegen de meest voorkomende ziektes. Op diverse andere websites over Nieuw-Zeeland wordt gesproken over vaccinaties. Deze worden door de diverse vaccinatie aanbieders betaald om de informatie summier te houden.

Veiligheid

Her is in Nieuw-Zeeland veilig, de criminaliteit cijfers zijn laag en de sociale controle is hoog. Wat je thuis niet doet doe je ook in Nieuw-Zeeland niet. Dus loop niet te koop met waardevolle spullen in een donker straatje. Mocht je toch wat gebeuren doe dan direct aangifte. Dat kan bij de plaatselijke politiepost en bel in geval van nood direct met het noodnummer 111.